beats by dre cheap

BANU - TEST BALKANSKE DEMOKRACIJE

BANU -BOŠNJAČKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI


„BANU - TEST BALKANSKE DEMOKRACIJE"

u srijedu, 22. juna 2011, u 16.00 sati,
u Auditorijumu Centra Evropa na Dalmatinovoj ulici 4 u Ljubljani. Održano predavanje u okviru ciklusa
"Zapadni Balkan i EU " predavanje je održao prof.dr. Ferid Muhić,predsjednika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) Predavač je redovni profesor filozofije, kulturne antropologije, estetike i politike na Univerzitetu Svetog Kirila i Metoda u Skopju. Gostovao je na brojnim svjetskim univerzitetima kao što su Florida State University, Syracuse University, New York, Sorbonne, Paris, Međunarodni institut za islamsku misao i civilizaciju u Kuala Lumpuru i univerzitetima u regiji. Iako je rođen u Bosni i Hercegovini univerzitetska karijera bila mu je vezana za Makedoniju.
Dr. Ferid Muhić govorio je o nedavno osnovanoj Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), čiji je prvi predsjednik. Osnivanje BANU-a potaknulo je snažne odzive srpskih nacionalističkih krugova, koji se protive, da Bošnjaci kao jedini narod na Balkanu konačno dobiju svoju nacionalnu akademiju nauka i umjetnosti i zbog toga BANU predstavlja test za balkansku demokraciju. Evropska akademija nauka i umjetnosti iz Salzburga uputila je čestitke za osnivanje BANU i izrazila otvorenost za saradnju.
Predavanje je bilo na bosanskom jeziku, poslije predavanja slijedio je  razgovor sa gostom, kojeg su vodili mr.sc. Zijad Bećirović i Bakhatyar Aljaf.
Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES). Video snimku možete pogledati tu:

Na pitanje KO SU BOŠNJACI? dr.Muhić kaže:  JA UOPŠTE VIŠE NE ODGOVARAM, na to pitanje jer ga smatram provokativnim i uvredljivim, ko pita srbe šta su oni, ko pita hrvate šta su oni, zamisli te da upitate slovenca ko ste vi slovenci?

šta misli o ANU BIH?  - dr.Muhić kaže: ANU BIH bi ali ne može, ne dozvoljavaju joj niti da diše ....

- gospodine predsjedniče prenosim vam velike selame i punu podržku vašem radu od grupe BOŠNJAKA pod imenom BANU, sa facebooka koja trenutno broji preko 800 članova, vjerni bošnjaci koji su jasno opredjeljeni i znaju ko su, šta su i kome pripadaju!! ,,facebook  grupa BANU''

napisao:SultaNEmir

LJUBLJANSKA RAJA
http://ljubljanskaraja.blogger.ba
23/06/2011 09:57